Bredsig

Kell B. Larsens hjemmeside

Søg

TI-Nspire startup

Jeg har længe været generet af TI-Nspires startup. Hver gang den startede op fik jeg beskeden “Vil du erstate eller overskrive eksisterende filer”. Et program der er klogt nok til at løse ligninger af en vilkårlig orden burde vel også kunne huske, hvad jeg valgte sidste gang?

Jeg fik endelig taget mig sammen til at ringe til TI og fik løsningen af dem:
I Filer > Indstillinger > Skift sporg… vælges English (U.S) og derefter afslut programmet
Start programmet igen og skift sproget tilbage til Dansk. Når man starter programmet op igen vil man for sidste gang blive spurgt, om man ønsker at overskrive eller erstate eksisterende filer.

Grooveshark – Nej tak

Der har været en del debat på det sidste om Grooveshark – senest i en artikelserie i Politiken. Grooveshark stiller al verdens musik til rådighed for brugerne – fuldstændig gratis. Det lyder jo sådan set meget godt – bortset fra at rettighedshaverne ikke får nogen betaling for afspilningen af deres numre. Grooveshark påstår at de fjerne musikken, hvis man gør dem opmærksom på at nogen rettigheder bliver overtrådt, men tilsyneladende er det faktum, at musikken dukker op igen kort tid efter at den er fjernet. En del af debatten handler om, hvorvidt man skal lukke for adgangen til Grooveshark fra internetudbyderne.

Jeg har læst to argumenter for at bruge Grooveshark

  1. Grooveshark er næppe lovligt i Danmark, men det er 100 % sikkert, at en person aldrig nogensinde vil blive straffet for at benytte tjenesten. Det er utænkelig – 90 % af DK’s ungdom piratkopierer, men vi fængsler ikke 9/10 unge af den grund, gør vi vel?

    (fra gratisfilm.info).

  2. Jeg mener ikke, at andre skal bestemme, hvad man må se på internettet. Der er mange, der bare vil have lov at surfe frit.

    (Thomas Steen Rasmussen, censurfridns.dk i Politiken)

Det første argument er naturligvis en komplet moralsk glidebane. Som min gamle tysklærer i folkeskolen altid spurgte, “Hvis din nabo slår ihjel – må du så også slå ihjel?”. Det andet argument køber jeg ærlig talt heller ikke. Hvis noget er ulovligt, så skal det naturligvis også kunne stoppes på nettet – Thomas Steen Rasmussen synes åbenbart også at børneporno på nettet er helt ok, hvis man skal følge hans argumentation.

Der findes masser af gode og nærmest gratis alternativer til Grooveshark på nettet. De har alle det tilfælles, at musikerne får betaling for deres numre (omend det ikke er særlig meget) og at musikken er nemt tilgængelig.

  • TDC Play. Kræver godt nok at man er kunde hos TDC – men hvis man alligevel er det (det er vi), så er det jo oplagt.
  • WIMP og Spotify – betal et abonnement og få adgang til rigeligt med musik
  • BibZoom – Bibliotekernes gratis musiksamling – den er stor og det er gratis at downlåne musikken.

Videnskabsteori for viderekommende

Jeg har netop lavet en grundig analyse af de sidste mange superligakampe mellem AC Horsens og FC København – og jeg er kommet frem til, at det er langt bedre at spille i hvide trøjer, end det er at spille i gule trøjer…

Uden den store viden om hverken vidensskabsteori eller fodbold vil de fleste nok kunne påpege et par fejl i min analyse. Især noget med at spillermaterialet, etc. vist ikke er det samme i de to klubber. Argumentationen er at FCK spiller i hvidt, AC Horsens spiller i gult – FCK er bedre end AC Horsens – ergo er hvide spilletrøjer bedre end gule spilletrøjer. Og den måde kan man selvfølgelig ikke argumentere på – det kan 1.g elever lære uden problemer, når jeg underviser dem i Almen Studieforberedelse (AT).

Et hurtigt spring…

I fredagens udgave af Politiken har journalist, forfatter og cand.phil Lars Olsen en analyse af den sociale skævvridning på ungdomsuddannelserne. Han bygger sin analyse på, at forskellen i karaktergennemsnit mellem elever med ufaglærte forældre og akademikerbørnene i det almene gymnasium (STX) er 2,1 karakterpoint, mens det på HTX kun er 1,1. Lars Olsen opfordrer i sin analyse til at stille skarpt på uddannelsernes kerneydelse – nemlig undervisningen. Ved besøg på begge typer af uddannelsesinstitutioner har han fundet ud af, at undervisningen på HTX er mere virkelighedsnær end på STX, hvor han tilsyneladende (min fortolkning) mener at blandt andet AT er al for abstrakt. Det får ham til at konkludere:

Hvis flere skal nå længere, må vi reformere uddannelseskulturen. Boglige fag i folkeskole og ungdomsuddannelser skal i højere grad læres med udgangspunkt i det virkelige liv, og tværfaglighed bør være problem- og projektorienteret.

Kort fortalt er argumentationen, at HTX har mindre social slagside i karaktererne end det almene gymnasium – HTX har mere virkelighedsnær undervisning end det almene gymnasium – ergo giver mere virkelighedsnær undervisning mindre social slagside i karaktererne… Nogen der kan genkende denne måde at argumentere på? 😉

Problemet ved Lars Olsens analyse er jo netop, at det ikke er de samme typer af elever, der vælger HTX og STX (spillermaterialet er forskelligt om man så må sige). Hvis man på nogen måde skal tage stilling til om virkelighedsnær undervisning gør en forskel, så bliver man nødt til at have en kontrolgruppe eller i det mindste sammenlignelige grupper. Måske Lars Olsen skulle komme forbi næste gang vi har AT-undervisning i argumentationsteknik – gymnasieeleverne forstår det fint og det lyder som Lars Olsen godt kunne lære et eller andet…

Bemærk: I det ovenstående har jeg på ingen måde taget afstand fra virkelighedsnær undervisning. Jeg er selv stor tilhænger af det, og ville ønsker der var mere af det i gymnasiet. Mit indlæg påpeger blot at der i Lars Olsens data ikke er belæg for at påstå, at virkelighedsnær undervisning mindsker den sociale slagside i karaktererne.

Forbehold 1: Jeg har ikke læst Lars Olsens bog “Uddannelse for de mange”, som analysen er en syntese af. Det kan være, at han har sin argumentation på plads i denne, men det fremgår på ingen måde af artiklen i Politiken.

Forbehold 2: Jeg underviser selv i det almene gymnasium og synes blandt andet at AT er et meget relevant fag for eleverne.

Jupiter Cyklers amatørarbejde

Med den overskrift skulle man jo tro, at indlægget her handler om cykler, men det er slet ikke temaet. Det handler nemlig om fotografering og Photoshop.

Jupiter Cykler holder i øjeblikket statussalg og det har de fulgt op med lidt reklame for det på deres hjemmeside – og ikke mindst med den samme reklame klistret i alle deres vinduer i meget stor størrelse. Reklamen er forsøgt gengivet her nedenfor

Og det er da virkelig et eksempel på amatørarbejde i Photoshop… Reklamefolkene har fundet et billede af en pige der hiver i sin T-shirt og så derefter lagt teksten “Statussalg” ind på T-shirten. Og for at få det til at se ud som om bogstaverne er påtrykt T-shirten, så har de fjernet lidt af det øverste T, så det ser ud som om lynlåsen går ned igennem T’et. Men, kære reklamefolk, HVORFOR KRØLLER BOGSTAVERNE IKKE LIGESOM RESTEN AF HENDES T-SHIRT???

Jeg ved ikke hvor mange penge det koster at køre sådan en kampagne i alle landets Jupiter Cykel forretninger, men mon ikke det er tilstrækkelig til, at man kunne snige en T-shirt MED tryk ind i budgettet…? Bedre held næste gang!

Åfløjen 8, st.th. sælges

Så er vores dejlige lejlighed blevet sat til salg. Vi glæder os meget til at byde købere indenfor og det bliver da også lidt spændende at følge med i “klikkene” på Boliga.

Lejligheden er jo meget rummelig, men det krævede lidt af en indsats med flyttekasser før vi fik fjernet nok af vores ting til at man kan se det igen. Selvom vi overtager vores hus indenfor kort tid, så regner vi med at blive boende et godt stykke tid på Åfløjen endnu mens vi renoverer det nye.

Der var en professionel fotograf ude og tage billeder af lejligheden, men jeg skulle selvfølgelig også lige selv tage et par fotos bagefter. Billederne kan ses herunder.

Afspil netværksmusik fra iPod Touch

Jeg lovede i et tidligere indlæg, at jeg ville forklare hvordan man kan bruge sin iPod Touch til at afspille musik fra en UPnP server. Men kan både sætte sin normale computer op som en UPnP server og man kan sætte de fleste nyere netværksservere (NAS) til at fungere som UPnP. I dette tilfælde har vi en Synology DS-106e sat op som UPnP, men tricket burde virke med alle enheder, der er sat op som UPnP servere.

Tricket er virkelig simpelt – man downloader bare Media Link Player Lite fra iTunes Store til sin iPod Touch eller iPhone. Start programmet op og sørg for at iPod og UPnP server køre på samme netværk, så finder Media Link Player Lite automatisk UPnP serveren og man får et vindue med oversigt over al musik på serveren. Her kan man sortere efter kunstnere, albums, genre, m.m. (alle de ting, der ikke virkede på Amitech Internetradio 301) og så afspiller iPod’en ellers musikken på samme måde, som hvis man havde overført musikken direkte til sin iPod Touch. Og prisen for Media Link Player Lite… ja, den er gratis!

(og så kan den i øvrigt også vise billeder og afspille video fra din UPnP server, men det er jo en helt anden historie…)

Netradio

I søndags havde Politiken en test af netradioer. Konklusionen er, at den billige netradio er bedst. Det er jeg fuldstændig enig i – Politiken har bare glemt at tjekke den aller billigste netradio… Vinderen af testen er Client Odin 01 til 1300,-. Her i huset har vi en Amitech Internet Radio 301, som kan – næsten (mere om det senere) – det samme som Client Odin 01 og som kostede os 600,- fra ny!!

Det smarte ved en netradio er, at man har adgang til alle verdens radiostationer uden de store armbevægelser. Det er genialt når man både vil høre danske hits, fransk pop og engelske nyheder. Desuden kan mange netradioer afspille musikfiler fra en UPnP afspiller, så man kan høre al sin egen digitale musik og playlister på internetradioen.

Vi har en forvejen en Synology DS-106e NAS sat op til at gøre printeren til en netværksprinter. Den kan urimelig mange ting og heriblandt også fungere som UPnP server, hvorfor den digitale musiksamling er tilgængelig i hele huset.

Amitech Internetradioen fungerer perfekt som internetradioafspiller. Det er nemt at navigere blandt stationerne og man kan gemme sine 5 favoritter på genvejstaster. Desuden kan man via nettet gemme sine favoritstationer i radioens menu “My Stuff”, så man også kan have hurtig adgang til mere end de 5 favoritter. Opsætningen af det er nem og den slutter til vores trådløse net uden problem og hver gang.

UPnP afspilleren fungerer til gengæld ikke helt efter hensigten. Der er adgang til alle musikfilerne på Synology-serveren og de kan afspilles uden problemer på internetradioen, men sorteringen af filerne virker overhovedet ikke. Man kan således ikke søge på kunstner, album, genre eller noget som helst andet – kun høre den alle sammen eller ingen. Eller nærmere: Man kan udemærket godt lave de omtalte søgninger, men når man forsøger at afspille musikfilerne sker der absolut ingenting. Jeg har på nettet set en anden bruger beskrive det samme problem med en Synolgy NAS og en Amitech afspiller, så jeg frygter at der er et generelt kompatibilitetsproblem mellem de to produkter.

Der er dog en ting som Amitech Internetradio 301 ikke kan, som Client Odin 01 og de andre i Politkens test kan, nemlig at afspille helt normale FM radiostationerne. Men helt ærligt: Hvad skal man bruge det til, når man har en internetradio – alle de normale FM-kanaler er alligevel tilgængelige via nettet.

Så skal man købe sig en Amitech Internetradio? Absolut, hvis man har et trådløst netværk og vil have alverdens radio ind i huset. Går man med en drøm om at sætte al sin digitale musik fri, så skal man kigge sig om efter et andet produkt. Fx en iPod Touch som faktisk kan fungere fint som UPnP afspiller – mere om dette i et andet indlæg.

Er computeren kraftig nok…

Jeg har netop brugt den gratis service fra canyourunit.com. Det fungerer simpelthen fantastisk – man indtaster programmets navn og så undersøger sitet om der er hardware nok til at køre programmet, nemt og meget brugbart.

Kronprinsen er den helt rigtige for DK i IOC

Først og fremmest et stort tillykke til H.K.H Kronprins Frederik med valget til IOC. Det er en eksklusiv flok af de ca 100 mest magtfulde idrætsleder i verden og at Danmark er repræsenteret dér endnu engang er langt mere end et lille land, som vores kunne drømme om.

Politiken, som ellers plejer at være en af de mere nuancerede aviser her i landet, har i dag en lederartikel om at kronprinsen er en dårlig spydspids for Danmark. Det er en af de dårligste ledere jeg har læst længe. Det er jo almen viden, at Danmark ikke pr. defintion har et IOC-medlem – det giver sig selv med 205 medlemslande i IOC og kun godt og vel 100 pladser… Derfor er der nogle problematikker, som lederen virkelig mangler at forholde sig til. Politiken skriver, at

Kronprinsen står som en dårlig repræsentant for de universelle værdier om åbenhed og ligeværdighed, der præger dansk idræt, både i bredden og i eliten.

Her mangler lederen jo netop den aller vigtigste pointe: Hvem er så en bedre repræsentant for den danske idræt OG kan blive valgt til IOC? Svaret på det spørgsmål er netop “ingen” og derfor er lederen skudt fuldstændig ved siden af. Jeg tror at kronprinsen er klart bedre til at repræsentere dansk idræt end fx en argentiner eller australier eller hvem der nu kunne blive valgt i stedet for ham.

Det er selvfølgelig en påstand, at ingen andre danskere end kronprinsen kunne opnå medlemskab af IOC lige nu, men kandidatfeltet er godt nok lille. Hvis Rikke Rønholt havde kvalificeret sig til Beijing kunne hun måske blive kørt i stilling og hvis ikke Mette Jakobsen havde haft den meget uheldige dopingepisode (som heldigvis var hendes læges skyld?!), så havde hun selvfølgelig været oplagt – 5 OL deltagelser bag sig og næsten også en olympisk medalje (bedste resultat er en 4. plads). Men foruden de to har jeg meget svært ved at se, hvem der skulle kunne blive valgt til IOC. Sandheden er jo, at IOC har erkendt at der sidder for mange gamle, hvide mænd og at de reagerer aktivt på det ved valget af nye medlemmer. Den eneste måde at “snyde” den fornyelse på er ved at være kongelig – og sådan en havde vi heldigvis!!

Politikens påstand om at IOC primært består af sportsbosser med nedarvede privilegier harmonerer heller ikke med de nye IOC medlemmer, der blev valgt i 2008

  • Yumilka Ruiz – 30 årig cubansk anfører for kvindelandsholdet i volleyball
  • Claudia Bokel – 37 årig tysk fægter, der siden karrierestoppet har arbejdet med antidoping
  • Sergey Bubka – ukrainer med 35 verdensrekorder i stangspring
  • Dae Sung Moon – Sydkoreansk taekwondo kæmper med guld fra Athen på 32 år
  • Alexander Popov – russisk svømmer med 4x OL deltagelse i bagagen
  • Ugur Erdener – tyrkisk læge og 58 år gammel er den eneste, der minder lidt om “gamle mænds loge”, men så vidt jeg husker er IOC ikke blevet overrendt af tyrkiske medlemmer i nyere tid?

Kort fortalt er IOC i gang med både en foryngelse og en fornyelse, der i den grad vil gøre dem tidssvarende. At vi i Danmark ikke har nogen som oplagte kandidater hertil siger langt mere om idrætten i Danmark end det siger om IOC. Hvad sker der, når vi ikke kan finde en dygtig kvinde, som har lederambitioner og som også har idrætspolitisk indflydelse herhjemme? Det virker jo som om, at IOC er langt mere progressive i deres valg af nye medlemmer end de fleste specialidrætsforbund er i Danmark. Så kom ikke og fortæl mig, at kronprinsen skal forelæse i IOC om åbenhed og ligeværdighed på baggrund af hvor “godt” det står til med disse i dansk idræt!

Tilbage er det gode gamle argument om, at han bliver alt for politisk, når han skal være IOC-medlem. Nu sidder den hollandske prins jo også i IOC og har gjort det siden 1998, så vis mig lige en liste over de skandaler det har vagt gennem de sidste 10 år… På baggrund af den meget korte liste, man vil kunne lave her, har jeg svært ved at se hvilke problemer det skulle give kronprinsen? Argumentet om fx OL i Beijing har jeg vist både den ene og den anden gang skudt ned her på bloggen.