Bredsig

Kell B. Larsens hjemmeside

Søg

Trin & Tema 2008

Endnu en gang er et sommerkursus i KFUMs Idrætsforbund vel overstået og denne gang var Trin & Tema intet mindre end fremragende!
En tid til aktivitet
Årets tema på Trin & Tema kurset var OL. Dette kom bl.a. til udtryk ved at kursisterne var inddelt i lande, som de konkurrerede imellem gennem hele kurset. Den første dag var der OLd, hvor gamle OL-discipliner som stridsvognskørsel og tovtrækning var på programmet, mens ugen også bød på bOLd, hvor der blev spillet basket, hockey, volley og (bord)fodbold samt Strand OL med både kunstneriske discipliner (jeg var meget imponeret over et par af sandslottene) og strandhåndbold og -fodbold. Herudover havde hver dag et olympisk tema (fx fair play, tolerence eller fred) og så var den sidste aften lavet om til toga-fest med efterfølgende moderne olympiske discipliner med et twist… De mange aktiviteter landene imellem skabte et kursus i år, hvor trinene var langt bedre integreret end jeg nogen sinde tidligere har oplevet – og som følge deraf, var der langt mere interaktion på tværs af trinene. Alt i alt synes jeg det var et enormt succesrigt tema på årets kursus.

Logo for Trin & Tema 2008

Og en tid til omtanke
Årstemaet i KFUMs Idrætsforbund, Tidens Åndedrag, blev også behandlet på tværs af trinene. Traditionen tro blev der afholdt KL-dag tirsdag på kurset, hvor kursisterne sammen med Jakob fra KOS og Sanne, præst fra Kastrup sammensatte en gudstjeneste. Produktet blev en rigtig god og lys gudstjeneste med både bønner på vers, drama, musikalske indslag og en billedeserie (som selvfølgelig var dér hvor jeg var med igen, igen, igen). Men jeg oplevede at udover produktet, så bød fasen hvor billederne blev udarbejdet på mange rigtig relevante diskussioner fra kursisterne og instruktørernes hverdag og var for mig mindst lige så udbytterig som selve gudstjenesten.

En tid til instruktører
Instruktør og kursusleder til årets Trin & Tema var et stærkt team. Der var ingen debutanter og den megen rutine gav ro og et godt undervisningsmiljø på kurset. Og så er det faglige niveau blandt instruktørerne bemærkelsesværdigt højt – ved nærmere eftertanke er jeg i hvert tilfælde imponeret: Mange der træner på højt niveau i Danmark eller udlandet, 5 der har håndbold som deres fuldtidsbeskæftigelse, 4 cand.scient’er i idræt eller idrætsstuderende, 2 fra Forbundsbestyrelsen og alle med ledelses- og foreningserfaring. Jeg bliver hvert år inspireret af de andre instruktørers inputs og undervisning og dette år var på ingen måde en undtagelse – tvært imod! Samtidigt er vores eget undervisningsmateriale til kurserne ved at være færdigt, så der er en god sammenhæng mellem dette og undervisningen. Vores undervisningsmateriale adskiller sig positivt fra mange andre, ved at give et let forståeligt overblik samt kort og klart beskrive alle grundbegreberne, men stadig primært udstyrer kursisten med redskaberne til at danne sig sine egne holdninger og udvikle sit eget analyse- og begrebsapparat.

Og en tid til kursister
Kursisterne på Trin & Tema 2008 var en meget sammensat flok. Trin 1 bestod af små 30 kursister og generelt var der et højt eget-niveau og masser af omtanke i teori-timerne. Trin 2 var præget af en række praktisk dygtige drenge og nogle enkelte piger – og da de først havde løbet hornerne af sig de første par dage, så endte Trin 2 med at være på forkant med resten af kurset den sidste halvdel af ugen. Trin 3 var i år kun på 4 kursister, men hvad der manglede i kvantitet blev rigeligt opvejet af kvaliteten og jeg blev selv meget positivt overrasket over intimiteten og dybden i diskussionerne på trinet. Der var masser af overskud på Trin 3, så meget at kursisterne kunne uddele store mængder af kærlighed til resten af kurset. Og så var der et stort Trin 4 på 12 kursister (så mange kan jeg ikke huske, at der har været på Trin 4 før) – det er en flok kursister der virkelig har nydt hinandens selskab gennem hele kursusrækken og denne gang var ingen undtagelse – de satte deres eget præg på kurset og fik med succes trænet Trin 1’erne som deres medier. Resten af kurset havde medier fra Aalestrup KFUM, fra Haderslev KFUM og fra Ribe HK. Puslingene og pige/drengene herfra blev trænet af kursisterne onsdag, torsdag og fredag og både kursister og medier gik til den med masser af gå-på-mod – og med et tilsvarende udbytte for begge parter.

Hygge på stranden

En tid til at le
Jeg har rigtig mange gode minder fra årets Trin & Tema kursus. Som noget af det sjoveste står for mig Mikkel og Müllers Ass-jack parodi, Andreas og Frans som ukrainske ol-guldvindere i voltigering (inklusive mummi-hest, med verdens hurtigste fordøjelsessystem), et mandligt FB-medlem (og jeg siger ikke hvem) i en smuk, prikket badedragt og så selvfølgelig da Peetz endelig fik sin sygeplejerske… Som altid skulle man nok have været dér, men underholdningsprogrammet i år adskilte sig ved, at der var mere frirum til at kursisterne kunne hygge sig med hinanden først på ugen, mens der sidst på ugen blev skruet op for dampen under instruktør-underholdningen – og så var det hele i år smukt ledsaget af tonerne fra Jakobs klaver eller guitar (omend jeg stadig ikke helt forstår hvorfor min titel-melodi blev Darth Vaders tema fra Star Wars, men det er nok bare mig…)

Og en tid til at græde
Selvom – eller måske netop fordi – årets kursus var så rigt på fantastiske oplevelser, så var afslutningen på kurset sørgelig. Når vi har været sammen så intensivt i en uge, hvor det i døgndrift står på undervisning, udvikling, underholdning og udfordring, så synes jeg at man bliver underlig tom indeni, når det hele er ved at slut for denne gang. Og jeg skal da gerne indrømme, at jeg måtte tøre en tåre bort, da vi havde taget afsked med hinanden den sidste dag – på sådan en uge lærer jeg kursister langt, langt bedre at kende end gymnasieelever jeg har haft et helt år og instruktører, der blot var kolleger den første lørdag er blevet til venner for altid lørdagen efter… Så der er helt sikkert en masse, som jeg vil savne i dagene efter kurset – og det er netop essensen af KFUMs Idrætsforbunds Trin & Tema – at vi, der er på kurset, oprigtigt interesserer og bekymrer os så meget for hinanden! Tak til alle jer, der var med til at gøre dette muligt og skabte endnu et fantastisk sommerkursus på Hellebjerg!!

En tid til at græde...

Denne artikel er udgivet med en Creative Commons licens, så den frit kan kopieres og eftertrykkes i klub- eller forbundsblade, når blot kilden Kell B. Larsen (blog.bredsig.dk) noteres.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.