Bredsig

Kell B. Larsens hjemmeside

Søg

Pytlicks problemer

Med en delt 11.-12. plads ved EM har det danske damelandshold gjort det præcis lige så godt (eller skidt om man vil) som man kunne forvente det af et hold, der bestod af en bunke unge, nye spillere og som i øvrigt ikke har været med ved de seneste to store slutrunder (VM og OL).

Vejen tilbage til den internationale top ser både lang og usikker ud, men talentmassen fejler ikke noget i dansk håndbold, så personligt er jeg da mere positivt indstillet end jeg har været de sidste par år. Mon ikke foryngelsen og fornyelsen af landsholdet kommer til at bære frugt?

Jan Pytlick har åbenbart fundet en genvej til den internationale top – han foreslår, at DHF samler et hold at unge talenter, som kan spille med i 1. div eller ligaen afhængigt af niveau. I følge Politiken skulle Pytlick have foreslået, at holdet skulle bestå af ungdomsspiller, men hvis det betyder spillere på U-18, så lyder det fuldstændig håbløst, at forestille sig, at de kunne være med i 1. div. Desuden bliver det et hold med meget svingdør ud og ind, hvis et af kravene er, at spiller skal være U-18…

Men helt ærligt, så handler Jan Pytlicks foreslag nok ikke særlig meget om landsholdet, men mere om… Jan Pytlick!! Jeg minder om, at han for kort tid siden ikke ønskede at forlænge sin landstræneraftale, fordi han savnede den daglige træning med spillerne. Det fik han så til gengæld med GOGs kvinder – og med masser af nederlag og en sygemelding med stres til Pytlick som resultat!! Heldigvis (for Pytlick og ikke mindst GOG) stod DHF kort tid efter og manglede en landstræner igen (Brian Lyngholm havde jo en kort, men succesfattig karriere som landstræner), hvorefter Pytlick var tilbage i vante rammer.

Med det nye forslag fra Pytlick, så får han både i pose og sæk – han er stadig landstræner, han får et hold at træne, han får lov at udvikle spillere til dagligt og ikke mindst slipper han for det ugentlig pres med at skulle hente point, idet holdet jo er med på et wildcard… godt for Pytlick!! Men ikke særlig godt for dansk håndbold… Forslaget er fyldt med modsætninger – hvad nu hvis en spiller får et kontrakttilbud fra en anden klub, vil spilleren så forringe sine landsholdschancer ved at skifte til den anden klub? Og hvordan med økonomien – spillerne skal jo på kontrakt (med DHF?), hvor mange penge mon der skal sættes af til det? Og hvorfor skulle modstanderne ikke spare de bedste spillere mod Pytlicks hold, hvis pointene ikke tæller med i det endelige regnskab – turneringen er hård nok i forvejen. Og hvis pointene tæller med, så opstår der jo nok problemer, hvis en spiller undervejs i sæsonen udtages til landsholdet – og så skal skifte fra sin klub og til Pytlicks hold midt i sæsonen? Og hvis sådanne skift kun sker ved sæsonstart, så lyder det endnu mere mærkligt – et talenthold, hvor man er sikker på at være med en hel sæson, uanset om man holder niveau eller ej?

Holland bliver nævnt som eksempel på et land, der tidligere har forsøgt sig med Pytlicks forslag. Men mig bekendt var det bestemt ingen succes i Holland (hvor er hollandsk landsholdshåndbold i øvrigt henne nu?) – det var først da en del af spillerne kom til GOG og kom til at spille betydende kampe hver weekend, at resultaterne også på landsholdsniveau indfandt sig. Konkurrencemennesker (og sådan nogen skulle landsholdsspillere gerne være) vil da aldrig affinde sig med, at spille på et hold, der ikke kan vinde rækken, rykke ned eller noget andet – der kommer da til at mangle de sidste 10% til både kamp og træning… Så med mindre DHF føler de skylder Pytlick noget (og hvorfor skulle de det?), så bør de takke pænt nej til hans forslag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.